Bri-Fin Import Sports

Tuotteet > Kona > - Kokeile KONAa

Kokeile KONAa - www.KonaFinland.com

KONA demot ja kokeilut

KONA lautaa pääsee helpoimmin kokeilemaan Espoon Mellstenissä taikka Espoon/Helsingin Laajalahdella. Demoja ja kokeiluja voidaan toki järjestää muuallakin, mutta se vaatii hieman enemmän ennakointia. Soita/lähetä SMS numeroon 050-4821727, taikka lähetä sähköposti osoitteeseen pg@konafinland.com.


Mikä on Mellsten?
Mellsten on varmaan Suomen suosituin surffiranta, keskellä suomen toiseksi suurinta kaupunkia. Ranta ja vesialue on hyvä, mutta ei tietenkään kilpaile samassa sarjassa esimerkiksi Yyterin kanssa. Mutta Mellsteniin on helppo tulla koko pääkaupunkiseudulta, ja vesiltä bongaa usein parikymmentäkin purjetta. Mellstenin ranta sijaitsee Mellstenin tien  itäpuolisessa mutkassa  päiväkodin alapuolella. Autoa voi laittaa parkkiin joko päiväkodin parkkipaikalle, tai sitten Mellstenintien varteen (tarkista ettet pysäytä sakkopaikkan!).

Ranta on hiekkainen ja mukava. Mellsten on ihan kiva paikka hengailla myös tuulettomina päiviä. Vedessä ei juurikaan ole kareja joten meno on aika huoletonta.

Mellstenin tuulet? Mellsteniin sopii melkein kaikki etelänpuoleiset tuulet. Mellsten on parhaimmillaan kun tuulee lounaasta (SW), länsi-lounas (WSW) on myös erittäin hyvä. Tuuli osuu hyvin rantaan ja lähteminen rannasta on helppoa. Puhdas länsituuli alkaa jo olla maatuuli, ja ainakin pienten lautojen käyttäjien on aika siirtyä Laajalahdelle. KONA:lla tosin pärjää vielä hyvin. Lounas ja länsilounas ovat myös merituulen kannalta hyviä suuntia.
Etelätuuli osuu sinäänsä hyvin rantaan, mutta tuuli irtoaa jo aikaisessa vaiheessa merenpinnasta. Tämä tarkoittaa että parhaaseen tuuleen pääseminen vaati aikamoista kryssimistä.
Kaakkoistuuli (SE) on harvinaista herkkua, mutta sopii Mellsteniin jopa paremmin kuin lounas. Tuuli tulee häiriöittömästi suoraan mereltä ja voi työntää mukanaan hienon aallokonkin.
Itätuuli (E, jopa 70 astetta) osuu hieman huonosti Mellstenin omaan rantaan, mutta erittäin hyvin lahden vastakkaiseen rantaan (Miessaaren kylkeen). Kunhan kärsivällisesti jurraa itsensä toiselle puolella niin siellä saattaa olla yllättävänkin tuulista. Vesikin on aivan tasaista mikä on hienoa sekä vauhtihirmuille että jiippajille.

Joskus esiintyy ilmiö että tuuli on periaatteessa voimakaskin mutta ei tule pintaan merellä. Tuuli pääsee pintaan vasta osuttuaan johonkin esteeseen, kuten isohkoon saareen. Tällaisissä sääolosuhteissa Mellsten saattaa olla parhaimpia paikkoja pääkaupunkiseudulla.

Mellstenissä on kolme "pelialuetta": Mellstenin lahti, salmi  ja Helsingin edusta Havaji saaren tienoilla.

  • Mellstenin lahti: Miessaarenselällä (Karlöfjärden) on kiva päästellä, ja tuulta on usein ihan riittämiin. Ranta on turvallisen tuntuisesti lähellä. Lahdella ei ole juutikaan kiviä kunhan varoo selvästi näkyviä kivisiä alueita. Rannan lähellä tosin on jonkin verran kiviä, ja erityisesti "koirarannan" edustalla on runsaasti isoja pyöreitä vedenalaisia kiviä. Itätuulella, kun ajetaan miessaaren lähellä, pitää huomata että näkyvän karikon lounaispuolella on toinen alue jossa on vedenalaisia kiviä. Kunhan näihin pitää etäisyyttä niin ongelmia ei pitäisi tulla. Kivien paikkoja voi tutkia vaikka osoitteessa " http://kansalaisen.karttapaikka.fi/kartanhaku/osoitehaku.html?cx=2543485&cy=6670113&scale=40000&tool=siirra&lang=". Jos tarkentaa karttaa vielä pykälän niin saa varsin hyvän käsityksen siitä missä EI kannata uittaa evänsä.
  • Salmi (aukko): Miessaaren (Karlö) ja Stora Ådholmen-saaren väliin muodostuu salmi joka usein voimistaa lounaistuulta (SW) merkittävästi. Se on myös paikka jonne merituuli melkein aina yltää, vaikka siitä olisi vain pieniä merkkejä Mellstenin rannassa. Kun rannassa on 3 m/s niin salmessa saattaakin olla 8 m/s. Merituulituuli tyyntyy illalla melkein aina ensin rannan lähellä, ja vasta myöhemmin tässä salmessa. Huono puoli salmessa on että se on noin 2 km päässä Mellstenin rannasta. Google mapsin kuvassa "http://maps.google.com/maps?t=k&hl=en&om=1&ie=UTF8&z=13&ll=60.134411,24.807129&spn=0.040176,0.113983" näkyy keskellä tämä salmi jossa lounaistuulet vahvistuvat merkittävästi.  Siitä hieman oikealle näkyy pitkulainen saari, melkein kuin viiva, joka tunnetaan Havaji saarena.
  • Havaiji: Tunnetaan myös virallisella nimellä Ådholms Långgrund. Lempinimi tulee kivan näköisestä männystä joka kaukaa muistuttaa palmua. Ja myös siitä että tänne tulee jonkinlaista aallokkoa kovalla tuulella. Havaiji saaret muistuttavat palmun lisäksi oikeita Havaijin saaria (Oahu, Maui) toisellakin tavalla. Sinne on pitkä matka, noin 4 km, ja jo tuuli tyyntyy kesken kaiken niin matka takaisin saattaa tuntua vieläkin pidemmältä. Erityisesti jos purjelaudassa on selvästi vähemmän tilavuutta kuin KONA:ssa.
Tarkista Mellstenin paikka vaikka Google maps:stä,  (http://maps.google.com/maps?t=h&hl=en&z=16&ll=60.156885,24.783783&spn=0.005019,0.014248&om=1)

Jatkuu